Komponujemy menu na imprezę

Zapraszając gości na imprezę musimy zastanowić się nad poczęstunkiem. Zazwyczaj imprezy trwają kilka godzin, dlatego obowiązkiem gospodarza jest zadbanie o odpowiednie menu. Podczas imprezy warto zapewnić gościom drobne przekąski w postaci np. kruchych ciasteczek. Nie można jednak zapominać o większym poczęstunku. Jakie powinno być menu dla gości?

Przy wyborze dań należy uwzględnić preferencje gości. Nie jest to jednak proste zadanie, jeśli na naszej imprezie przebywa wiele osób. W takiej sytuacji warto podać dania uniwersalne, które są powszechnie lubiane przez większość osób. Ponadto należy wziąć pod uwagę termin oraz godziny trwania imprezy. Podczas imprez odbywających się w porze letniej lepiej podawać chłodne dania.

Wszystkie potrawy powinny być lekkostrawne, zwłaszcza jeśli w trakcie imprezy serwowane są napoje wysokoprocentowe. Organizator powinien zadbać także o różnorodność potraw. Dzięki temu każdy z uczestników ma możliwość znalezienia potrawy, która spełnia jego oczekiwania kulinarne. Menu uzależnione jest również od charakteru imprezy. W trakcie przyjęć nieformalnych można podawać owoce, słodycze, sery czy wędliny. Bardziej oficjalne imprezy wiążą się z innym typem jadłospisu.

Przygotowanie potraw to kolejna istotna kwestia. Niektórzy decydują się na samodzielne przygotowanie wszystkich punktów menu. Częściej jednak organizatorzy korzystają z usług firm cateringowych. Dzięki temu nie trzeba martwić się planowaniem menu oraz przyrządzaniem dań.